[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 26 February, 2011 07:25

 

  Въпреки че отдавна следя темата в страницата им във ФБ и участниците там се вълнуват и отброяват всеки ден, останах шокирана, че до 1ви март има едва ... два дена и половина. Стига, бе! Покрай всички други задачи и занимания, съвсем не се сещам за това, дали и с вас е така?

  Затова особено ме умиляват отразяването на подготовката, обсъжданията, вълненията и очакването  сред българите в чужбина, решили тази година да отпразнуват празника там, където ги е отвял вятъра. Да обвият дръвче с бяла и червена прежда като тези, появили се в последните години в българските градове /снимката е от Варна/. Както и да покажат на съгражданите си що е то Баба Марта, българска мартеничка и всичко около тях.

  Идеята е дошла на (доколкото знам) новозеландско-австралийската линия в лицата на Деница Стоева и Изабела Шопова, от там са се запалили и други българи в много градове като двумилионния Бризбън в Австралия, Оукланд в Нова Зеландия и Макао в Китай. Сайтът им изглежда доста професионално.   (More)

[НОВОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ ] 21 February, 2011 03:15

 

  Хубавите неща понякога стават бързо и изненадващо, точно както идването на Любов Георгиева във Варна през изминалия уикенд. Като по чудо аз можех да се освободя, за да вляза в познатата роля на нейн домакин, като по чудо в движение се намериха чудесни места за две срещи и хората се организирахме за един следобед /ах, тази Вселена!/.

  Визионерска среща означава всеки, който се интересува от образованието на децата си и който има някаква визия за това какво и дали трябва да се промени в него, да има възможност да каже, напише и нарисува мнението си. Любов има личното уверение на министър Игнатов, че той ще разгледа, прочете и обмисли резултатите от тези визионерски срещи из страната. След това - не знам, зависи изцяло от министърската съвест и етика.   (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 11 February, 2011 08:26

 

    Хей!

   Какво ще кажете в предстоящия слънчев уикенд да направим многопосочно добро дело. Накратко - фотосесии от професионални фотографи в полза на болничката Вики. Ето тук вижте оригиналната информация с графика на сесиите по градове. Ето тук вижте ТВ представяне на инициативата.

   Във Варна - за съжаление - уникално добрата Мама на Малена (Биляна Гецова) вече няма свободни часове в еднодневния си график. Още по-добре, така няма да сме в студио, а на открито. Така че утре - 12.02.2011 - към 11,30ч ние ще се мотаем в района  на Мостчето на Въздишките и Алпиниума в Морската градина на Варна и ще се снимаме :)  Елате и вие!  (More)

[НОВОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ ] 03 February, 2011 16:58

 

  Подкрепям разпространеното днес Отворено писмо до образователния министър Игнатов във връзка с тежките ученически раници. Ама тежки за нас, нали, за децата направо непосилни.

  Освен писмото, от Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" са свършили нещо страхотно - съвсем доброволно и доста изчерпателно са направили свое проучване за това как се справят с проблема другите. Прилагат схеми, изчисления, медицински изследвания и т.н. от много страни по целия свят. От тях ясно се вижда, че проблемът го има навсякъде, но всички работят по отстраняването му. Нещо пре-любопитно - съвместно проучване между няколко университета от няколко континента (Нова Зеландия, Европа) установило, че средното тегло на чантите на учениците от Нова Зеландия надвишава препоръчителните международни индустриални насоки за пренасяне на товари от възрастни и разпространението на мускулно-скелетните симптоми сред учениците е високо. Като цяло изследванията сочат, че теглото на чантата трябва да е не повече от 8-10% от теглото на човечето, което я носи. При моето човече това съотношение е точно 22%. На 7 годинки.   (More)


Stop