[НОВОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ ] 23 September, 2011 00:45

 

  Децата от класа на Криси /2а, 7 СОУ 'Найден Геров', Варна/ съчетаха по един перфектен начин отбелязваните на 22ри септември празници - Денят на независимостта и Денят без автомобили - с велопоход, наречен 'Поход на свободата'. Правим го вече втора година и е на път да се превърне в училищна традиция. Миналата година беше с два първи класа, тази - с един първи и два (вече) втори, но нещо ми подсказва, че догодина ще сме повече. 

 


  (More)

[НОВОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ ] 20 September, 2011 13:53

 

   16-ти септември сутринта. Деца и родители, закъсняващи, отвикнали от ранно ставане и от идване навреме. Първокласници, строени на двора в колона по двама, лутащи се като зайци, с раници, жилетки и играчки, вкарвани в училище от класните, както са под строй. Много от родителите дърпат за ръчички по-малките си деца, които после ще оставят на детска градина. По-големи ученици, вече мъкнещи се отегчено, но прикрито бързащи. Така - цялата тази пъстра тълпа се среща, изчаква, бута и запира на входа на училището, защото е отворено само едното крило на иначе широката врата. 

   Познато ли ви звучи?    (More)

[НОВОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ ] 15 September, 2011 17:10

 

  Днес министърът на образованието ни казал: "Има категорично решение на политическо ниво образованието постепенно да се превърне в първостепенна важност"... На това аз бих казала: "Лесно е да се казват силни думи по празници и преди избори" и колкото и да се старая, с всички сили, не мога да се убедя, че това не е поредното политическо словоблудство за наша сметка. Да не говорим колко демагогско и нищо конкретно не казващо изречение. Политическият език наистина трябва да се обяви за език в езика. А най-добре да се забрани и да се разреши само политическо действие. Защото сега все пак ще оценяват детето ми с оценки в бележник от втори клас, не навсякъде има втори комплект учебници, за да олекнат раниците, с храната в училищата и детските градини си играят на има/нема и няколко министерства пишат свои си наредби, а да не говорим за липсващото 'задължително целодневно обучение в началния курс". Разбирате ме, нали?    (More)

[КНИГИ И ЧЕТЕНЕ ] 14 September, 2011 10:14

 

   Първата лятна ваканция - между първи и втори клас - е институция. За малки и големи, за румени, засмени. Чакана още от Пипи, жадувана от януари, тя се простира между цели четири дълги месеца. Усилни месеци във всяко отношение. Отдадени на четене, рисуване, тенис, колело, море, планина, сладолед, пуканки и чисто беснеене до край.

   През ваканцията дъщеря ми е прочела 18 книги (записани в читателския й дневник, иначе може да са повече). Някои от тях са дебелички и определено са повече, отколкото съм прочела аз. И няма значение, че не се водихме по 'задължителния' списък - разбира се, открихме го късно на задната корица на дневника. И няма значение, че не е правила изпратените от класната тестове за през ваканцията - разбира се, забравих за мейла, получен в края на м.май - кой тогава ти мисли за учене?   (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 01 September, 2011 15:14

 

  Улисани в злободневните теми като убити делфини, края на отпуските и жалките предизборни истории, пропускаме важните неща. Истинските драми на реалните хора, нуждата от помощта на цялото ни общество и от намесата на институциите в мизерната ни държава.

  Докато преди години ставаше дума за петима български медици, изпаднали в беда в чужда страна,  сега става дума за шестима българи - семейство с четири български деца, които буквално са откраднати от социалните служби на френската държава, а родителите са оставени безгласни, низвергнати, жестоко нещастни...    (More)


Stop