[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 31 October, 2011 15:24

 

  Да си призная, и аз не си падам особено по привнесения празник Вси Светии, но истината е, че децата го харесват. Големичките вече си падат по страхотиите, малките след тях вървят:) И у нас всеки, който идва днес, е предупреден за реалната опасност да го нападнат в гръб по спайдърменски костюм, както и да носи лакомства, ако му е мил живота. И ние ще заведем децата на призрачно парти и ще направим тиквен фенер. И у нас четиригодишната отворка казва с вдигнати ръце: "Как защо, защото днес е пфха-ло-ин!"   

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 17 October, 2011 13:45

   Днес, 17ти октомври, е обявен от ООН за ден за борба с бедността по света. Така плавно преминаваме от една социална тема - глада, към друга - бедността. И някак си, все си мислим за детския глад, за детската бедност, няма нужда да обяснявам защо. От Националната мрежа за децата твърдят, че в България бедни могат да се нарекат 20% от децата! Над 280 хиляди български деца растат в нищета...

   А от Центъра за приобщаващо образование са обявили ученически конкурс за творба - рисунка, колаж, дори видео - на тема "Моята идея да спрем детската бедност". Така темата ще влезе в повече 'добри' семейства. Те казват: "Вярваме, че дискусията за лицата на бедността по света и за детската бедност в частност се вписват в по-широкия контекст на актуалната обществена дискусия за права и отговорности. В този смисъл конкурсът ще позволи на младите хора да помислят по въпроса какво е бедност, какви са последиците за техните връстници и какво може да бъде направено за един справедлив свят, както и ще им даде трибуна, за да изразят своето мнение по креативен начин."    (More)

[ЗАЩОТО СМЕ БЛОГЪРИ :-) ] 16 October, 2011 02:27
 
   За важните неща се пише трудно, колкото по-важни са, толкова по-трудно.
   Срам ме е.
   Срам ме е колко храна изхвърлям лично аз - останала неизядена /или по-лошото – нехаресана/ от моите деца. Срам ме е колко храна изхвърляме всички ние, в света извън Африка. И го правим, въпреки че знаем. Знаем много добре, че всеки ден умират деца. Цели поколения били застрашени от изчезване. Направо като някой екзотичен животински вид, тези бедни човешки деца. И няма значение, че го знаем. В удобното си далечно съществуване го правим. Изхвърляме храна!
  И не е достатъчно, че еднократно сме изпратили малко пари тук /въпреки че е важно!/. Не е достатъчно да мислим за това, да го знаем. Както за всяко нещо, трябва да действаме. Да изградим навици, да научим децата си, да говорим между нас си, хората. Да не забравяме, да действаме!
   За да можем след днес да си кажем поне: This crisis isn’t over …yet.
 
 
   ПП. Писала съм и за BAD 2009: Климат и BAD 2010: Вода.
 
 
[НОВОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ ] 09 October, 2011 09:22

 

  Този уикенд се проведе заключителният семинар по проект "От майките за майките" на Фондация "Децата на бъдещето" в с.Николаевка, на 30 км от Варна. В къща, същата като родната на Петър Дънов, градена през последните години чрез доброволни дарения и труд. Къщата е прекрасна, на красив хълм със страхотна гледка!

 

 

 

 

 


  (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 04 October, 2011 14:41

 

  Точно месец след като бях писала за този случай на институциите - министерски съвет, външно и правосъдни министерства, Агенцията за закрила на детето и Български хелзинкски комитет - получих отговор от г-жа Надя Шабани, шеф на Агенцията за закрила на детето. Оказа се, че агенцията е запозната и работи по случая от 2008-ма година, като през цялото време поддържа тесни връзки с бабата и дядото на децата по майчина линия, които са в България.

   Нищо де, ето - питам, отговарят ми и разбирам. /Защото не искам тези думи на Л. Русева - които иначе са за нашите си деца на 'прехода' - да се отнасят и до мен като родител: "Защото Ние – "големите", оставихме "малките" да бъдат излъгани по същия начин, по който го направиха с нас. Заразихме ги с нашата непригодност да бъдем нещо повече от играчки. Внушихме им, че летвата не стои по-високо от растящото в лъжа, но само по хоризонтала, носле на Пинокио. Лишихме ги от смисъл. Окрадохме им миналото, настоящето и бъдещето."/    (More)


Stop