[КЪЩА НА СЕЛО ] 31 May, 2012 14:27

Към "Къща на село 2"

Част 3: Как (бързо) стана всичко


И така, още в деня, в който огледахме всички имоти, се върнахме в „нашата къща” и си стиснахме ръцете с леля Калина и сина й. Разбрахме се кога ще подпишем предварителния договор, разбрахме се датата на сделката да е точно месец след него, разбрахме се, че ние ще обикаляме за документите (институциите в Каспичан и Нови пазар скоро ни станаха близки) и зачакахме. Първо, разбира се, трябваше да се продаде апартамента ни във Варна. Мъжът ми много се притесняваше ще стане ли навреме. Напразно. Като съдех по развитието на нещата досега, аз бях напълно спокойна и за това.

Както очаквах, самата сделка мина като на шега. Сигурна съм, че ще запомним как единия ден във Варна си продадохме апартамента, а на следващия ден в Нови пазар купихме къщата. Тук няма шега, доказват го документите, в два поредни дни на април 2012-та. Ангелски игри, а? :)

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 28 May, 2012 07:25


Значи, моите са от типа презадоволени, до голяма степен разглезени и самодоволни деца. Имат щастливо детство, което води до израстване като щастливи, уверени и - както казват обаче - не особено амбициозни възрастни /за това съм склонна да се съглася, защото и аз самата съм такъв пример/. И все пак съм убедена, че обичта, спокойното израстване и изобщо вниманието към детето са му жизненонеобходими.

Изглежда, по някакъв начин, момчетата от дома в гр. Бойчиновци са били лишени от това, иначе нямаше да попаднат на такова място. На мен термина "поправителен дом" ми звучи като от миналата ера и си е така. Само че той съществува, днес, през 2012-та. Там водят осъдени непълнолетни момчета между 14 и 18 години, и въпреки розовите краски в това описание, мястото си е затвор.

 (More)

[КЪЩА НА СЕЛО ] 23 May, 2012 10:07

(към Къща на село 1)


 Част 2: Първа среща


И така, дойде денят на първата среща между нас и къщата. Между нас и до този момент все още неясната мечта.

...

Така попаднахме едва за втори път в село Кюлевча. На 80 км от Варна, то е само на няколко километра след края на магистралата (Хемус). Стига се лесно, кара се бързо, безопасно и икономично. Самото село е добре защитено от скалите, усещането е силно духовно, въздухът е наситен с добра енергия... Светло е. В началото на март, за разлика от града, тук има доста сняг. Води ни собственичката, леля Калина. След последния завой познавам зелената ограда от снимките и изпитвам усещане, сякаш си идвам у дома. Странно е.

alt

 (More)

[КЪЩА НА СЕЛО ] 15 May, 2012 15:09


Част 1: Как въобще ни хрумна?


В началото всичко започна приказно – чрез един сън, упорито явяващ се на мъжа ми. Сън за бабината му селска къща, окъпана в слънце, за големите, отрупани с плод градини, за плитките с лук и коритата със стар боб... За безгрижните му дълги лета, прекарани с още двайсетина деца в околностите на селото, за безкрайните им приключения. За гръмкото му според мен твърдение, че тези лета са го формирали като личност... Е, кой не иска да даде това и на своите деца?!

А сега да се върнем в реалността – ние сме семейство с две деца, винаги живяло в града. Едното ходи на детска градина, другото на училище, бащата на работа и само аз – майката – имам известна свобода. /Колко голяма е тя може да ви каже само майка на две малки деца;)/

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 07 May, 2012 11:12


Аз съм от онези нормални родители, които съчетават няколко метода на възпитание, без винаги да си дават сметка какви са, защо и т.н. Наблягам на „нормални”. Поколението на родителите ми мисли, че децата ми са супер разглезени, защото се съобразявам с хранителните им предпочитания. Кликата на „майките лакто-еко-био сектантки” ме заклеймява, че не съм кърмила децата си поне до година и осем месеца, че не им пека всеки ден домашни бисквити и даже им давам да ядат купешки сладолед.

Очевидно някои от разбиранията ми са насложени от детството, други са възприети наскоро, но най-вече се опитвам да следвам вътрешното си усещане. Разбира се, основно се водя от своите деца и много се уповавам на мъжа си, на неговите много по-ясни преценки и безпогрешната му интуиция.

 

 (More)


Stop