[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 11 December, 2013 08:30


КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ? Цял месец нарастващо коледно настроение, внимателно и приятно избиране на подходящите подаръци за всеки член на семейството, трепетното им опаковане и криене на най-високото място в гардероба. Надписване на красиви етикети с калиграфски почерк, празнично украсяване на дома, измисляне на меню за постната трапеза, ухаеща на карамфил и канела къща. Мир и любов. Хармония...

А ИСТИНАТА Е: Боже. Не хармония, а какафония! Истината е, че хаотично и отчаяно купуваме някакви, криво-ляво подходящи подаръци в последния момент. Аз лично, с всичките си правомощия на майка и домакиня, отлагам до последно поставянето на коледната украса у нас. Отбивам детските хленчове за елхата, измислям лъжливи оправдания защо и днес не можем да извадим украсата, мажа и замазвам простичкия факт, че ненавиждам гирляндите. По-точно начина, по който неизменно, от най-лекия полъх или докосване, се ронят и падат по бюрото и по пода, навсякъде. Дразни ме това, че постоянно ги намирам на странни места и все се налага да ги чистя и пощя от килима. Да, мразя ги! Признах си. Както отлагам слагането на украсата, така и нямам търпение за махането й. Едва изчаквам да мине там пети-шести януари, прибирам и изчиствам всичко и се чувствам преродена! Най-после хубавата ми стара къща, без безумните лампички, китайски топки и камбанки, само с тук-там по някоя дървена био-еко-шпеко играчка. Но – замълчи сърце, че сега е едва началото!

 (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 25 November, 2013 08:38


КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: Е, как какво? Има си детски градини, има си училища, децата ще си ходят и това е. Хората са го измислили далеч преди на мен да ми се наложи. А сега е още по-лесно – има си занимални, има толкова варианти и възможности, хич и няма да го мислим.

А ИСТИНАТА Е: Докато детето ходи на целодневна детска градина, родителят въобще не подозира какво ще му се стовари на главата след това. Когато детето е уж по-голямо, по-самостоятелно и по-лесно се гледа (ха-ха). Започне ли училището, започват ужасните крайни срокове, задължителното вземане на детето в точен час, който всеки ден е различен в зависимост от програмата му, разбира се. И не може да се закъснява, разбира се, учителката не бива да се задържа. Задръстване? Спешен случай? Служебен ангажимент? Моля ви, това е несериозно!

 (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 27 September, 2013 11:23


КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: Да! Перфектната алтернатива на влагата и градския смог, чудесна смяна на въздуха за децата, без да трябва да се ръсим за скъпи почивки - ще играят на воля на открито, за разлика от в града, ще се търкалят по тревата и ще скачат с козички и кокошки по земята... Освен това много ще помагат – ще копаят в градината, ще берат и ядат плодове от дърветата и ще са здрави, здрави, румени и засмени!

А ИСТИНАТА Е: Оказа се, че добруването на децата ни е последната грижа, като отидем на село. Толкова много работа има, че не успяваме да им обърнем почти никакво внимание. В един момент става супер досадно да приготвям багажа за всички и да предвиждам хиляди дрехи за момичетата, защото на село не е като в града – на село броят, начините и възможностите за цапане и късане клонят към плюс безкрайност и се използват почти на 100%! В някои случаи просто оставяме досадите в града при баба (ирония, а?), за да отидем възрастните сами на спокойствие и да свършим всичко, което трябва да се върши. За да няма през 10 минути една през друга принцесите да хленчат „Мамо, искам нещо за ядене...”, като това нещо за всяка е строго определено и зависи от часа на деня, страната, на която са станали сутринта, рекламата, която са гледали преди малко и дали пече слънце или не. Разбира се, това митично нещо е различно за двете, освен това задължително го нямаме в момента, разбира се, че пак не сме го взели от града и т.н. ... "Сетих се - тогава да отидем да се разходим до магазина! Сега!"

 (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 02 April, 2012 08:31

КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: Ох, и това ми дойде на главата! Ами сега? Е, все пак са вече деветгодишни почти госпожички, какво толкова? Ще се посмеят, ще си пошушукат и ще заспинкат като ангелчета навреме. Сутринта ще погледат филмче и ще си я прибера. После ще има да си спомнят и да разказват на пропусналите, оха...

А ИСТИНАТА Е: Предупредиха ме и започнаха преговорите поне три седмици преди това. После Криси започна да брои дните до тогава. А същия ден се събуди много рано сутринта, вече тотално развълнувана. И така, взехме отдавна приготвените подаръци, взехме цветя и отидохме точно навреме, да не би да изтърве нещо от купона. Аз имах нужда от кафе и последно успокояване, така че раздялата беше дълга и напоителна:) Бях помолила детето да ми се обажда на 2-3 часа и си тръгнах упоена и ...облекчена, ами да, хаха.

 

 (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 11 July, 2011 16:32

 

  КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: Само цветя и рози, разбира се, какво друго. Градинско парти, усмихнати момиченца в роклички, кротки момченца, прекрасни подаръци, пухена огромна торта (розова!), весело играещи си дечица току в краката на спокойните си родители, пийващи биричка на зелената поляна... Идилия, за която после всички дълго и благоговейно говорят, благодарят и благославят.  (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 09 April, 2011 03:39

 

  КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: Охаа, първа ваканция в първи клас! Истинска почивка, разнообразие, игри. Е, с малко учене и четене, разбира се, ученичката няма да губи форма точно сега... Има още състезания за явяване, още неща за учене и усъвършенстване. Но трябва да си почине, това е най-важното. Също и да смени влажния ни морски въздух. Затова отиваме на планина с няколко приятелски семейства с деца. 

  А КАКВА ВСЪЩНОСТ Е ИСТИНАТА: Разбира се, разболява се от червено гърло точно преди да тръгнем. Не е нещо ново, но продължава да е вбесяващо. След прегледи, консултации и известни колебания все пак тръгваме. Както каза приятелката ми - бе, вие елате, пък ще видиш как ще се оправи като бяга на поляната с овцете и кравите. Разбира се, още не слязла от колата, се мята на поляната в диви игри, крясъци и ревове с купищата други деца.   (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 22 January, 2011 15:59

КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ:  Е, захранването... Какво пък толкова му се страхуват на това захранване? Като е гладно бебето – ще яде. Като му предлагам хубава храна – ще яде и още как! Няма да успявам да му давам. Нали съм виждала как лапат по градинките на чист възух – и всички са едни дебелички, червенобузести, сладички... Споко, това няма да е проблем. Пък и като гледам родителите, няма начин детето ни да е злоядо. Така, ами!

А КАКВА ВСЪЩНОСТ Е ИСТИНАТА:  Майко!... Олеле, мамичко! Колкото душици има родени на белия свят, толкова претенции, вкусове и капризи има.  (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 13 September, 2010 09:40

 

   КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ? Вярно, важен избор е, не точно като този къде да отидеш на почивка на планина (тази година - Рибарица!;), но все пак е един от поредицата важни избори, свързани с децата. Все ще преминем и през него, нали?

   А КАКВА ВСЪЩНОСТ Е ИСТИНАТА? Когато имаш да изпращаш в една година два 'заека' - един в училище и един в детска градина, се стараеш да си съхраниш психиката и здравия разум, като същевременно се опитваш да не пропуснеш нещо важно. Когато бъдещият първолак ходи на предучилищна в кварталното училище, някак си избора за него е предопределен. Поне не се сетих за този избор чаак до последните дни на месец май (както късно разбрах, записването трябваше да стане до 1ви юни, като можеш да депозираш оригиналното свидетелство за завършен предучилищен клас само на едно място, егати!).

 (More)
[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 20 October, 2009 21:30

     

     КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ? Да се преместим в нов апартамент в централен квартал  на Варна близо до Морската градина, до офиса и въобще до всичко? С малко (и все още неизнервени от нас) съседи, с нови мебели, които ние сме си избирали, с минималистична подредба, както ние искаме и с мечтаната библиотека - стена? С двуетажно детско легло и огромно легло в спалнята? Дори с подземна гаражна клетка за каляската? Ммммечта! Да, да и да!

     Е, продадохме стария преди да е готов новия, но какво са 2-3 месеца при родителите ми пред тази перспектива?  (More)
[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 16 September, 2009 17:03

      КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ? Oоо, първата ни семейна почивка всички заедно! Не ние сами, не Голямата досада на почивка с баба си и дядо си, не Малката досада, зарязана докато ние тримата пътуваме, не - този път сме четиримата заедно. Жес-то-ко! И тъй като ние - морските хора - ходим на плаж всеки ден след работа, в отпуските обичаме да почиваме на планина, през късната пролет или ранната есен. И така, последният уикенд преди 15-ти септември, пред пред-училищно, ще се метнем на синята фурия и ще отпрашим към семейната идилия, безгрижния живот и вечното щастие, пък дори и само за два дена.

      А КАКВА Е ИСТИНАТА? Наистина жестоко, хех.  (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 16 August, 2009 23:45

    КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯХ? Ооо, европейско реюниън турне на Faith No More! Лудница! Бях сигурна, че ще дойдат и в България, а когато се потвърди за Бургас бях още по-доволна. Започнах трескаво да очаквам, не си позволявах лоши мисли за болни деца и дори намислих какво да си облека - тениската, която купих преди 16 /!/ години на концерта им в Будапеща, който посетих на крехката възраст от 18 години и бях единствената не-от-София в буса. Представях си как царствено се разхождам с нея на феста, как обирам възхитени погледи, потупвания по рамото и десетки поздравления. Как се превръщам в митична фигура, след която се чуват възбудени шушукания и която дори дава автографи на група осмелили се да я заговорят девойчета. Която, освен че вече е гледала групата преди повечето зрители да са проходили, се явява на феста и като жена на служебно лице към една от сцените и музикант от една от поканените групи. Да, определено мечтаех как това ми осигурява място, съвсем малко по-ниско от мястото на мениджъра на FNM. Представях си, че ще се размажа от танци, викове и кеф. Че след заветния час и половина ще бъда без глас, с раздърпана блузка, драматично одрана буза и с поне една липсваща обица...                                                          (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 27 February, 2009 10:43
 

 

КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ:  Четири месеца преди 6-тия рожден ден на дъщеря ни резервираме самолетни билети за трима до царствената ни столица. Хрумна ни гениалната идея да й подарим пътуване със самолет, защото от малка ги обожава, водим я на летището да ги гледа и слуша и най-вече защото сме печени родители, ако толкова ви интересува, затова!

През радостното очакване си представяхме възторжени писъци, широко отворени очи, румени бузи и щастливо тупкащо сърчице! Вълнуващ полет, прекрасно време, безгрижни разходки из забележителностите и музеите на София. След това очаквахме цяла Варна, половин България и четвърт Европа да чуе от самата нея за невероятното преживяване, веднъж в живота и за най-чудесните родители на света!  (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 01 November, 2008 23:17

КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: Ооо, най-после ще попътувам! Откакто имам дребни дечица, домакинство и мъж (накратко  -  воденични камъни на шията),  не съм ходила почти никъде. Да, смятам, че няколко дена ще се отразят добре на всички ни – аз ще се разведря от ежедневните задължения, децата радостно ще се затъжат за мен и ще се глезят на бабите, а мъжът ми ще ме оцени отново и ще му липсвам много. Решено е – заминавам при най-добрата си приятелка , омъжена в китното херцогство Люксембург, оле!

А КАКВА ВСЪЩНОСТ Е ИСТИНАТА:  Радостното ми очакване е вгорчено от мисли дали децата ще са здрави, дали малкото ще реве и страда много за мен, дали бабите ще се справят и много други подобни параноични притеснения.  (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 04 October, 2008 15:46

КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ: По този въпрос представите на всички бъдещи майки не са толкова  розови. Но пък всеки е бил и се е грижил за болен, не може да е много по-различно. Милото детенце ще си лежи по цял ден, ще хапва каквото му се дава и ще си пие сиропчетата. Ще се оправи за 3 дена с много любов и грижи!

А КАКВА ВСЪЩНОСТ Е ИСТИНАТА: Когато детето ми е болно, буквално не мога да мисля разумно. Майчинският ми инстинкт е толкова силен, толкова страдам и се притеснявам, че ми размътва мозъка и не мога да разсъждавам трезво.  (More)

[ИСТИНАТА ЗА ...! ] 31 July, 2008 14:27

КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯМЕ:  Поканиха ме на среща на съучениците от гимназията. (15 години от завършването - ужас, ужас!).

Добреее... Така. Ще го измисля някак – две деца, един зает мъж, само две не-особено-навити баби, два дена до тогава... Разбира се, не успях – останах с едното хлапе и с малко свободно време преди приспиването му, хъм, хъм...

 Воала – ще отида с него!  (More)

1 2  Next»

Stop