[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 25 January, 2015 13:30


Двете ни момичета в момента са 1-ви и 5-ти клас. Голямата е отракана менторка, зодия Риби, които се славят като идеалните учители, с отявлен даскалски манталитет, просто отвътре им идва. Такава е класната им от началния курс - първо на едната, сега на другата, с точен тайминг от четири години, хехе, - такава е и (сегаразбрателиме) майка ми...

Както и да е. Думата ми е за Голямата ни дъщеря. Тя редовно чака Mалката да се върне от училище и със заповеден тон изисква да й проверява тетрадките и домашните. Мъка за Малката, радост за мен, супер!

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 11 December, 2014 08:21


Дъщерите ми си живеят като принцески.

Мда, с изключение на играчките, всичко друго им оправям, приготвям, подготвям и подреждам. Окачвам на закачалки захвърлените училищни униформи, за да си ги намерят на другата сутрин там, където са свикнали - в гардероба. Изтърсвам и изпъвам чаршафите на леглата им всяка сутрин, за да си легнат на чисто и подредено вечер. Поливам им цветята, слагам на шкафчетата чашките им с вода за през нощта. Всичко това го могат и те, разбира се. Но щом мама няма търпение сами да си оправим нещата, защо да я разочароваме и бавим?! Защо? Няма логика.

Дотук добре, само че съм почти напълно абсолютно сигурна, че няма да "работят" принцеси като пораснат. Значи - имаме проблем. По-точно те имат проблем. Биха имали проблем, сега са си добре. А бе..., така де!

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 15 May, 2014 08:59

Не е нова тема, но нали знаете как майките на несамостоятелните още деца сме абсолютно зависими от тях – и психически, и физически? Как всяко излизане сами ни коства сложна организация, хиляди предвиждания, купища нерви и въобще си е цяла спец-операция? Как освен чисто физическата пречка има такава и в главите ни? Ама как ще се оправят сами, какво ще яде, ще се сетят ли да му дадат любимата играчка, за да заспи, ами..., ами... ?

Докато бащите? Ооо, бащите... Хващат дръжката на вратата за навън и казват някаква причина да излязат – трябва да отида на игрището, всички ме чакат, трябва да отида да взема това, трябва да направя онова... Просто трябва! И го правят. Ей така, без излишни замисляния, притеснения и свян. Излизат и си вършат работата.

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 17 July, 2013 20:41

Децата могат да бъдат уникално целеустремени. Имат ли цел, която наистина желаят, те я следват неотклонно. И то – веднага. Без никакво забавяне.

Показното ми бе разиграно днес в къщата на нашите. А конкретният случай беше необходимост от събиране на пари за подарък за рожден ден на съученик. (Тъй като това лято поканите за рождени дни към десетгодишната валят всяка седмица по две, ние вече изнемогваме с подаръците, разбира се. Ултиматумът ни за поредната покана беше – "ако сама дадеш пари за подарък, отиваш").

Речено-сторено!

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 09 January, 2013 14:19

... основно, но не само, на децата.

Когато направят някой гаф, политиците се гърчат, обвиняват този и онзи, дрънкат още по-големи глупости, накратко – излагат се. Отново и отново. Да, новогодишната реч на ...президента на страната (все ми е трудно да прознасям такива длъжности за тези хора, които сега са на тях, все ми се струва като нелепа и несполучлива компютърна игра). А колко изненадан от уважението на хората ще остане първият, който най-сетне има мъжеството да каже: „Извинявайте, сгреших, ще се постарая да не се повтаря”...

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 28 May, 2012 07:25


Значи, моите са от типа презадоволени, до голяма степен разглезени и самодоволни деца. Имат щастливо детство, което води до израстване като щастливи, уверени и - както казват обаче - не особено амбициозни възрастни /за това съм склонна да се съглася, защото и аз самата съм такъв пример/. И все пак съм убедена, че обичта, спокойното израстване и изобщо вниманието към детето са му жизненонеобходими.

Изглежда, по някакъв начин, момчетата от дома в гр. Бойчиновци са били лишени от това, иначе нямаше да попаднат на такова място. На мен термина "поправителен дом" ми звучи като от миналата ера и си е така. Само че той съществува, днес, през 2012-та. Там водят осъдени непълнолетни момчета между 14 и 18 години, и въпреки розовите краски в това описание, мястото си е затвор.

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 13 December, 2011 15:38

  Да ме съкратят от работа беше най-хубавото нещо, което ми се е случвало, ами, откакто ...са ме назначили. Да си остана вкъщи с децата е най-безгрижното, спокойно и приятно нещо, откакто са пораснали. Да си говорим на духовни теми или за моралните им дилеми ми се струва най-заслужаващото си усилие, което съм правила за тях въобще.

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 31 October, 2011 15:24

 

  Да си призная, и аз не си падам особено по привнесения празник Вси Светии, но истината е, че децата го харесват. Големичките вече си падат по страхотиите, малките след тях вървят:) И у нас всеки, който идва днес, е предупреден за реалната опасност да го нападнат в гръб по спайдърменски костюм, както и да носи лакомства, ако му е мил живота. И ние ще заведем децата на призрачно парти и ще направим тиквен фенер. И у нас четиригодишната отворка казва с вдигнати ръце: "Как защо, защото днес е пфха-ло-ин!"   

 (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 30 August, 2011 09:31

 

 Йе, все пак успяхме да съчетаем почивката си на планина преди училище с едно събитие, по което отдавна въздишам (аз така по всички събития от тази програма, де...). Бяхме пак на любимото си място - писах за ходенето ни там през април - и въпреки че дни и нощи, изпълнени с детски рев, викове, тропот на боси крачета и безкрайни разправии не ми е съвсем точно идеалът за почивка, беше чудесно, страхотно, вълшебно!

 

  Ето как е описано събитието от организаторите: " Чрез игри и приказки ще въведем децата в магическия и необятен свят на древното изкуство  “Тай Дзи”, ще се разходим в тайните градини на китайските императори, ще се срещнем с мъдри военачалници и ще се докоснем до силите на природата. Практиките се състоят от редица укрепващи здравето упражнения, които имитират движенията на традиционните за китайските бойни изкуства животни, като например: дракон, змия, тигър, жерав, маймуна, мечка, орел и др. В комбинация със здравословна кухня и творчески занимания, семинарът е отворен за деца и родители." Звучи супер, нали? И точно така си беше, дори и повече!    (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 14 August, 2011 22:33

 

  Преображение мина, вечерите захладняха, дните се скъсиха, скоро заминаваме на планина, после започва учебната година... Ето как нещата загрубяват;)

 

  За да забавим това темпо се включваме в чудесния конкурс за пясъчни замъци на .Точица (Зорница Христова), поетично определен като 'Нетрайно плажно изкуство'...

 

  Първите ни две снимки са от знаменателната среща със семейство Рошлеви и съвместните ни плажни занимания:) Тази с вид на перфектно пещерно изкуство е дело на самата майка Рошла и изобразява мен и дъщерите ми /уточнение в случай, че поразителната прилика ви е убягнала, незнайно как/.   (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 27 June, 2011 08:46

 

  От тази лекция научих колко е важно за новите ни деца да се срещат и вдъхновяват от близки контакти с т.н. майстори в областта си. За мен такъв "майстор" е книжарката от детската книжарница "ЖАР-птица" във Варна, която може да вдъхне любов към книжките и четенето и у най-големия математик:) Такъв "майстор" е преподавателката по рисуване на дъщеря ми, както и треньора й по тенис /който е бил още мой треньор на нейната възраст -> учи деца от 30 години и продължава да ги вдъхновява и прави истински спортисти/. Такъв "майстор" е и директорката на училището в с.Николаевка, Варненско. Сигурна съм, че и вие познавате такива хора. Разбира се, основно такива са и истинските майстори-занаятчии като грънчари, дърворезбари и овчари... 

  Но във Варна  има един съвременен майстор, един творец, толкова отдаден на децата и изкуството, че досегът с него всеки път ни възхищава, вдъхновява и обнадеждава и това е самият ... Бате Ицо! Христо Колев и самоотвержените момичета и момчета от Детски куклен театър "Щурче" не престават да забавляват, обучават и радват децата ни, да измислят нови представления и начини да откъснат децата от мол-културата и да им предложат истинско изкуство. Къщичката на "Щурче" са превърнали в светилище на куклите, вълшебството и светлината. Играят и пред 10 деца със същата любов, с която се радват на първите цъфнали рози в градинката отпред. Говорят за бъдещи проекти и планове с такъв ентусиазъм, с какъвто се снимат след представление с деца и кукли...    (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 21 June, 2011 15:48

 

  Ей, четене, че четене! Ай стига, лято е, на морето сме! Човек наистина би си помислил, че - предвид че пиша доста често за детското четене, библиотеки, книжарници и книжки - сме някакви книжни плъхове, дето слънце не виждат. Мне, не съвсем. Беснеем по два пъти на ден с колела в Морската градина, по кортове, плажове и площадки. Но в най-горещите часове сме у дома на климатик и с книжка в ръка:)   (More)

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 11 June, 2011 11:34

 

  Благодарение на един приятел скоро попаднах на идея за създаването на Отворена положителна медия, която звучи много добре. Още е в самото си начало, набират се доброволни творци, дизайнери, фотографи, художници, програмисти, финансисти и въобще всички нужни за осъщесвяване на проекта хора и дейности. Има обявен конкурс за име (въпреки че на мен и това ми харесва), вече има по един пост в почти всяка категория и нещата се задвижват бързо и добре.

  Особено ми харесва идеята за "даващият рожден ден". Ами да, и без това - няма какво да се лъжем - от един момент нататък се чудим къде да намерим празничното си настроение на рождения си ден, по-добре е да направим някакъв запомнящ се и благороден жест към другите. (Това важи за нас, нали, не за децата ни, хаха). Трябваше още от "Яж, моли се и обичай" да ми направи впечатление как Елизабет подкани приятелите си да я поздравяват по случай рождения й ден чрез малка сума в банкова сметка, с която после тя купи къща на балийската си приятелка, ама не стана тогава. Стана сега, когато го виждам приложено от българи в български вариант и мисля следващия април да го направя (дръжте се!:))).

  Аз все още мисля дали, как и къде да се включа. (Тъмните сили на ниско ниво са по-силни от добрите, нали знаете? Засега сарказмът ми се бори с оптимизма, но от сайта той е зарАзен). Мисля, че ще го измисля, най-малкото ще следя всичко отблизо.

  Включете се и вие, пък да видим какво ще стане, а?:)

 


 

ПП. Е, добре, аз вече реших и съм 'творец' там, благодаря:) 

 

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 28 May, 2011 16:01

 

  Утре изпращам дъщеря си на първия й голям концерт. Разбира се, този на Роксет. Всичко започна още през януари т.г. (мисля), когато обявиха новината. В същия този миг мъжа ми плесна с ръце и каза: "Криси, ела да ти пусна една страхотна група, ще отидем на концерта й в София!"  

  Както се казва, останалото е история. Чавето полудя и се започна едно денонощно слушане и пеене, научаване на всички възможни песни наизуст, гледане на клипове и концерти, изнасяне на собствени такива със сцена раклата или дивана, затъмнени светлини и (много скоро отегчена) публика в наше лице. Лично купуване на билети, изработване на табела (която все пак няма да вземат, защото няма да ги пуснат с нея на стадиона), купуване на новия албум (уж подарък за баща й, да бе, да), рисуване на десетки образи на Пер и Мари, повтаряне като на запис фрази като "Мари има рожден ден един ден след концерта в България" и "Подгряваща ще е Нора с четиричленната си банда", събиране на изрезки от вестници, обясняване едно и също на всяка лесно попаднала й жертва, спорове за музиката в колата на път за училище и чудене с коя точно любима блузка да се облече в големия ден. А малкото чаве върви след нея и фъфли в захлас "Искам шизгатдълук", без все още да се е нучило да говори на български добре, въобще...      

  Въобще, утре изпращам дъщеря си на първия й голям концерт. Тя е на 8г. Аз на моя бях на 18 и се чувствах най-щастливия човек на Земята. Така че знам как се чувства тя, но не знам какво е да го чувстваш толкова рано. Предполагам, че щом се отнася за музика, няма голяма разлика. И няма значение, че самите Роксет на нещата, които им гледахме на живо през 2011 са - хм, как да кажа - блед спомен от най-силните си години. Няма значение, че малката сигурно ще ги види добре само на екраните, а за мечтания автограф и дума не може да става. Няма значение, че ще е уморена и с гръмнала главица след концерта. 

  Всичко, което има значение, е емоцията. А тя е много, много щастлива, далеч преди да е дошъл Денят. Всичко, което има значение, е Музиката. Наистина хубавата музика. И порасналото ми дете. Пожелах й да запомни завинаги този ден, тя каза - добре!

 


  А това е на самия концерт - с блузка на групата и подходящо питие, хехе:

  И реакцията: "Мамо, това беше най-якият ден в живота ми!"

 

 

 

[КРАТКИ МАЙЧИНСКИ ПРОБЛЯСЪЦИ ] 21 May, 2011 03:25

 

  Поканиха ни на откриването на интересно събитие - археологическа изложба за деца, пригодена за пипане, ровене, копане, рисуване и гледане. Въобще всичко, което на обикновените изложби не се разрешава. /Охааа, а аз как рових!...:)/ Чувала съм за такъв музей, но огромен, четириетажен и съвсем истински - Техническия музей във Виена. Знам за подобна стая за игра в България - в Регионалния исторически музей в Благоевград - браво! А сега разбрах, че и във варненския археологически музей имало оборудвана такава детска стая, хм, интересно. Ще трябва да я потърсим.

  А това за нашата стая го разбрах от чичкото от варненския музей, който говори в началото на децата, докато те рисуваха или откровено блееха, а накрая някои не издържаха целите 5 минути седене и ... станаха.   (More)

1 2 3  Next»

Stop