[ПУБЛИКАЦИИ ] 14 July, 2014 09:26

 

alt  

  През юли 2014-та излезе първия брой на безплатното културно-информационно издание "Виж! Варна". Списанието е варненският вариант на бургарския оригинал. Много е симпатично и полезно, поне в първия брой компанията ми е страхотна! Гледам на това си участие като на малко нестроен, но интересен експеримент с отворен край. Пък и от такива текстове човек има какво да научи, най-вече за себе си...:)

Така че, четете (стр. 41), наслаждавайте се и следете броевете на "Виж! Варна" :) (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 29 January, 2011 03:58

   Просто няма по-подходящ ден, за да си кача тази стара статия, убедена съм. Скучно, студено, усеща се като... Днес трябваше да бъда на друг концерт и с приятели в Пловдив, а си седя вкъщи по пижама, болна като куче, кашляща и грижеща се за две болни деца... Да, няма по-подходящ ден за точно тези спомени.

 

 

 

   Публикувано през август 2010-та тук

 

 

  Да избегна отиването в Атина на фестивала EJECT беше по-трудно, отколкото да отида. Сериозно. Всички обстоятелства се навързваха като по магия и всичко водеше натам. Първо – наистина много съжалявах, че не отидох на Sonisphere в София и пропуснах една от най-любимите си групи евър, дошла ми на крака (Alice In Chains, разбира се). Второ – все ми се искаше да отида и аз на някои от местата, които мои приятели анонсираха като тяхна следваща цел. Затова, когато приятелката ми си пусна статус със сайта на фестивала, мисля, че реших в първите две минути. Трето – е, признавам, такива съвпадения са наистина рядкост – двете основни групи на фестивала бяха точно двете любими групи на мъжа ми и на мен - и то - откакто се помним. Като му го показах, той започна да заеква, каза, че това било турнето по случай 30-годишнината на Bad Religion и че едва ли повече щели да дойдат в Европа. И това беше. Човек не бива да се противи на съдбата си. Нали?  (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 23 October, 2010 17:35

 

   Публикувам това не толкова, за да се хваля (хайде, бе?), а за да опровергая някои неточности и липси в интервюто, което дадох за ноемврийския брой на сп. Моето дете, заедно с останалите под заглавието "Майки за четене". Ей ни на:

 (More)
[ПУБЛИКАЦИИ ] 22 August, 2010 15:57
   Публикувано на 17.08.2010 в сайта: Пътеводител на Културния Стопаджия.
  Както презентирах текста пред приятелите си във ФБ - повече субективно и емоционално, отколкото професионално, но за един ден и от фен като мен - толкова:)))
 
   Точно един месец след знаменития EJECT FESTIVAL в Атина, Гърция (за който обещавам да ви разкажа в следващите дни) , на петък 13-ти, се появихме по план за саундчека на варненските пънкари A-MORAL, с които имам много топли отношения, с единия от тях дори – съпружески;) Те бяха поканени да свирят на сцената на Jack Daniel’s, въпреки че в изданието на фестивала от миналата година също свириха – на сцена НА ТЪМНО (мм, добре де, малко се хваля, спирам). 
 (More)
[ПУБЛИКАЦИИ ] 10 January, 2010 23:19

   И досега бях, но вече съм заклет фен на списание Осем. Щом видях обявения конкурс за продължение на криминален разказ, един глас ми каза: непременно пиши! И, въпреки че нямах сигурно усещане и категорична нагласа за победа, бях поставила няколко подмолни капана, които ми осигуриха лелеяната победа, оле! Доста яко - криминален разказ и аз, а?

 

   Ето как изглежда част от моите 15 минути слава, в бр.12/2009г, а ето тук най-любопитните могат да намерят целия сканиран текст.  (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 12 December, 2009 17:05
       Защо е хубаво да се четат книги и материали за възпитанието на децата ?     Познавам родители, които нямат идея, че тяхното дете е едно и също с останалите, че минава през еднакви етапи в развитието си и има някои най-общи методи, с които да му помагат в израстването. Те износват, раждат и отглеждат детето си, сякаш е домашен любимец или тяхно смалено копие. Това, разбира се, е точно така, стига те да си спомнят от какво са имали нужда на неговата възраст. За съжаление, малко от нас, родителите, помним това с детайли. А и днес се раждат различни, „звездни” деца, които ни превъзхождат в много неща и от които ние трябва да се учим не по-малко, отколкото те от нас. (More)
[ПУБЛИКАЦИИ ] 05 November, 2009 15:21

Какво печелим и какво губим, ако детето ни има прекалено любящи баба и дядо?

     Отговорът на въпроса: Какво печелим? е очевиден. Любящите баба и дядо са дар Божи за детето, а често и за нас – родителите. По всяко време са готови да гледат внучето, да го водят по забавления, на тренировки, по почивки и екскурзии... Готови са заради всеки негов каприз да зарежат свои важни планове и уговорки, да играят с него до вдетиняване, да го защитават от всичко и да го възпитават според своите възгледи за добро и зло. В България повечето баби и дядовци, които живеят близо до внучетата си, са такива. Дължи се на смесица от манталитет, силно желание на нашите родители (които са родени и израснали през миналия век и обществен ред) да ни покровителстват и помагат до късна зряла възраст, собствената ни финансова нестабилност и зависимост от тяхната помощ и т. н.

      Разбираемо е, но не е съвсем правилно, нали?  (More)
[ПУБЛИКАЦИИ ] 28 September, 2009 11:03

     Днес станах свидетел на неприятна случка. Вече бях пресякла улицата на път към Морската градина във Варна, когато зад мен се чуха разправии, клаксони, силни мъжки викове и отчетливи псувни през отворените прозорци. И всичко това, току пред майка с количка с бебе и по-голямо момченце. (Това, че на всички участници нито за секунда не им мина през ум да дадат предимство на майката с децата, не е изненада, нали?) Случката явно впечатли 8-9 годишното дете и попадна на плодородна почва, защото след това то продължи да повтаря: майка му, майка му...  (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 19 March, 2009 18:39
 

Напоследък се наблюдава голямо популяризиране и гласност на въпросите, свързани с кърменето и естественото хранене. Провеждат се кампании в подкрепа на кърмещата майка, създават се цели интернет общества по темата със съответните лидери и последователи, по телевизията се въртят рекламни клипове. Това е страхотно, наистина.

Освен ако по някаква причина не си в състояние да кърмиш своето бебе.

Тогава се чувстваш най-голямата отрепка на света. В очите на другите - почти чудовище. Чувстваш се най-лошата майка, която не е в състояние да осигури дори това просто, естествено и най-хубаво за детето си нещо, този дар от природата – и за майката, и за бебето. (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 05 February, 2009 12:57
 

Ние, родителите, често си мислим, че децата ни тормозят, побъркват и влудяват. А дали някой се е сетил да попита тях самите - как ли ни възприемат?  Бррр, направо косата ми настърхва, като се позамисля.

Започва се от най-невръстна бебешка възраст с присъщите страховити манипулации като бъркане с клечки в ушите, с памучета в очите, с лъжички в устите, дори с кърпички в нежните им части! Ами мачкането под формата на масаж, давенето под формата на къпане, разчекването под формата на обличане и прочие завоалирани мъчения? А когато ги навличаме с купища дрехи или начинът по който ги слагаме да спят? Само при мисълта да спя с чорапи и в (усмирителен) спален чувал – дори и през зимата -  мога да полудея! Представете си милите и без това още шашнати от живота бебоци, колко са възмутени от такова нагло посегателство над личността им.  (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 30 November, 2008 22:15

   В Наказателният кодекс на страната ни има предвидени глоби и наказания за оказан тормоз срещу личността. Не и ако ни тормозят собствените  деца. Предполага се, че сме в състояние да се опазим от тормоза на някой толкова дребен и незрял. Да, обаче! 

   Бебетата и децата са шампиони по психологически тормоз. А той е доста по-рафинирано мъчение от обикновеното досаждане. Правят го без да си поставят за цел, без дори да го осъзнават. От тяхна гледна точка това е съзидателна енергия, но родителите определено се възприемаме като жертви, нали? (More)

[ПУБЛИКАЦИИ ] 10 November, 2008 22:14

     В учебниците по социални науки е описан следният факт – колкото по-интелигентни са родителите, толкова по-досадно им е да се занимават и играят дълго с децата си. Звучи дискриминиращо и дори обидно, но дали наистина не е така? Според учените, това се дължи на многостранните интереси и занимания на тези родители, обратно на онези, които фокусират вниманието и времето си главно върху наследниците. Разбирате, че не говорим за родители-кариеристи, които не познават добре децата си. А за тези, които просто не осмислят деня си само и единствено с детските физиологични нужди и малки постижения...  (More)


Stop