[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 30 August, 2016 10:55


Традиционно подкрепям и се интересувам от реформите в детското правосъдие в България, а те вече са съвсем належащи!

От 2015-та тече една кампания - "Детство без решетки". Ето какво се казва в нея:

"Детето, независимо дали е жертва или извършител, преди всичко трябва да се третира от закона като дете. И още, лишаването от свобода не само е вредно за едно дете, но и не спомага за предотвратяване на повторна постъпка. Лишаването от свобода е и най-скъпият и неефективен начин за “справяне” с деца в конфликт със закона."  (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 11 February, 2014 09:06

alt


Днес, 11.02.2014, е обявен за денят, в който ние - блогърите, потребителите на интернет - отвръщаме на удара. The Day We Fight Back. Съвсем ясно е кои сме ние, ясно е и кои са те - световните правителствата, разните там елитни клики, които си мислят, че могат наблюдават всяка стъпка в интернет, да управляват живота и мислите на другите и които, обаче, в голяма степен успяват.

Е, идеята на тази акция е да им кажем, че с нас не успяват! Досега са се включили над 250 000 блога и потребителя и непрекъснато растат, включете се и вие.

Заедно, ние можем да кажем на правителствата по света, че масовото наблюдение в интернет е неприемливо!

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА , КРЪВОДАРЯВАНЕ ] 31 December, 2013 11:11


Днес, в последния ден на 2013-та, получих писмо от организаторите на Blog Action Day, в който се включвам последните пет години. В него пише за съвместната им кампания с Orbit.do, че точно днес е денят, в който да разкажа "моята история защо давам за благотворителност или за любимата си кауза".

Ами, добре. Добър начин да се сложи добър край на поредната изминала, не особено добра, година.

Разказвала съм за това в блога, но основната ми кауза тази година е доброволното кръводаряване. Тъй като на този етап от живота си не работя и нямам собствени доходи, ми е трудно да отделям пари за смс-и или банкови сметки. Затова помагам с нещо, което мога да дам безплатно (и за което всъщност се грижа много добре) - собствената си кръв. Не ми е за първи път, но в началото на годината дарих за Пламен Горанов и след това се оказа, че се втурвам към Кръвния център при всеки случай, за който чуя и е минало достатъчно време от предишния ми път. Тази година закръглих кръводаряванията си на три, всичките за конкретни случаи и пострадали, последното от които - вчера, на 30-ти декември. После се старая да проследявам "случаите си" и съм супер щастлива, когато хората оздравяват и са добре:)

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 20 November, 2013 14:53

altЗнаех за един конкурс, обявен от Община Варна и от още шест по-големи български града - този на Фондация “Bloomberg Philanthropies”. Търси се идея, която да подобри благосъстоянието, качеството на живот в града или средата и т.н. Все ми се въртеше в главата, докато тази сутрин не се събудих да им пиша за идеята, която всъщност имам от много години.

А то 'случайно' да се окаже, че днес е последният възможен ден на конкурса, като преди това срокът е бил удължаван. А после 'случайно' да се окаже, че днес е Световния ден на детето, обявен от ООН през 1959г. /темата на предложението ми е свързана с децата/.

Хм, хм, да видим, да видим...

Ето и го и него:

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 03 November, 2013 21:37

... да спазваш българските традиции не само на думи, но и на практика;

... да отглеждаш сам продуктите, с които да направиш зимнина за цялото семейство и да се гордееш с това;

... да научиш децата си да казват вместо "мерси" - "благодаря";

... да уважаваш законите и институциите на страната си;

... да пазаруваш от кварталния магазин, където собствениците те познават;

... да събираш мълчаливо боклуците от училищния двор и да ги хвърляш в кошчето, докато не забележиш, че децата ти неусетно са започнали да правят същото;

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ БЛОГЪРИ :-) , ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 16 October, 2013 08:54


Днес е Ден на действие на блогърите от цял свят – идеята е в един ден много хора по света да пишат по една и съща важна, общочовешка тема. Целта е да се насочи вниманието, обществената енергия и действие върху тази важна тема. Инициативата е от 2007-ма година, аз лично се включвам в нея от 2009-та.

Тази година темата на #BAD13 са... човешките права. Правата на хората. Онези първични, базови права на живот, свобода, дом, право на мнение. Базови и първични, но не всички ги имат, нали? В тези „космически” две хилядни години много хора по света все още нямат тези права. Раждат се и имат основно задължения и ограничения, дължащи се на пола, страната или на религията им... Какво за правата? Нищо, правата са на страната на другия – силния, големия, богатия.

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА , КРЪВОДАРЯВАНЕ ] 19 August, 2013 14:47

 

"Аз съм доброволен кръводарител. Чувството е превъзходно. Без да си направил нищо, ти вече си герой за някой в нужда, за всичките му роднини и приятели.

Аз съм универсалната 0+ кръвна група, среден ръст и килограми /вижте условията, на които трябва да отговаряте тук/. Въпреки че не ям месо, показателите винаги са ми били в норма. Няма никаква основателна причина да не дарявам малко от моята сила, вяра и пожелание за здраве на някой, който има отчаяна нужда точно от това в момента.

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 20 July, 2013 14:52


Напоследък много често си припомням тези думи на Махатма Ганди. Сещам се и за факта, че основно личния пример учи и възпитава. Съчетано с истината, че единственото нужно е ти да се промениш, за да промениш света, написах тези неща в раздела "За мен" горе вдясно ;)

Ето ги:

***

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 15 April, 2013 08:32

Вчера - 14.04.2013 - във Варна се проведе първия безплатен пазар за ненужни вещи, дрехи, играчки и въобще всичко, което ви задръства килерите и гардеробите, непипнато от години. Предполагам, че събитието е наречено така за по-лесно възприемане, иначе безплатен пазар е оксиморон, нали така? ;)

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 25 December, 2012 00:59


В последните години редовно си купувам благотворителни календари, хубаво е, че ги има. Да, една от причините е, че ме карат да се чувствам по-благодетелна и добра, но има и други - че искрено ги харесвам и искам да помогна. Направени са със стил, с ненатрапчива информация за целта, за която се събират приходите от продажбата им и действително те карат да се замислиш. Особено ако става дума за такава кауза като повече информираност сред обществото и подкрепа за хора, болни от редки болести.

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 24 September, 2012 15:26

Децата са толкова силни и достойни, те могат всичко!

alt

Преди време попаднах на една Международна детска награда за мир. Видях информация за нея в бюлетина на НМД, за който съм абонирана, стана ми интересно, погледнах за какво става въпрос, много се впечатлих, свързах се с хората и попитах дали мога да преведа някои неща на български. Малко не ме разбраха - как така питам дали може да разпространявам, разбира се, че може!

Холандската фондация KidsRights (Права на децата) създава наградата, комисия търси и се запознава с подобни случаи по света, номинира няколко кандидати и накрая избира един от тях. На голяма церемония в Хага представя победителя на света, придава възможно най-голяма гласност на делата му и подпомага бъдещата му дейност, вкл. и финансово.

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 07 May, 2012 11:12


Аз съм от онези нормални родители, които съчетават няколко метода на възпитание, без винаги да си дават сметка какви са, защо и т.н. Наблягам на „нормални”. Поколението на родителите ми мисли, че децата ми са супер разглезени, защото се съобразявам с хранителните им предпочитания. Кликата на „майките лакто-еко-био сектантки” ме заклеймява, че не съм кърмила децата си поне до година и осем месеца, че не им пека всеки ден домашни бисквити и даже им давам да ядат купешки сладолед.

Очевидно някои от разбиранията ми са насложени от детството, други са възприети наскоро, но най-вече се опитвам да следвам вътрешното си усещане. Разбира се, основно се водя от своите деца и много се уповавам на мъжа си, на неговите много по-ясни преценки и безпогрешната му интуиция.

 

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 24 March, 2012 11:09

Дааа, знам, децата растат много бързо, нали? Освен дрехите и обувките, бързо им умаляват и такива неща като велосипеди, каски, ролери и т.н. Вие какво правите старите, когато им купите нови? Ние няма смисъл да ги пазим за малкото, защото дотогава ще ръждясат. Засега старото колело на голямата ни дъщеря стои в гаража, наред с още 3 големи велосипеда, един малък (на малката) и една останала бебешка тротинетка. Е?  

Затова молбата, която разпространи директорката на училището в с. Николаевка - възхитителната г-жа Иванова - ми дойде тъкмо навреме и ми подейства по начин: "Как не се сетих по-рано?!"

 

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 13 February, 2012 13:46

15-ти февруари е Международен ден на децата с онкохематологични заболявания. Вече втора година поред прекрасните хора, майки и родители от Сдружението ме канят на празника, в който се събират, общуват, мислят с любов за децата си и черпят сили едни от други. Е, пак ще го изкарат без мен, но не могат без отклика на много хора, творци, благотворители... Тази година техният ангел е в лицето на г-жа Нешка Робева и целият екип на представлението "Среща в "Споменът", което те ще играят благотворително за децата. За да се построи чудесния и уникален Център, където децата, заедно със своите родители или придружители, ще се възстановяват и ще се чувстват обичани и наистина добре.

 (More)

[ЗАЩОТО СМЕ ХОРА ] 04 February, 2012 10:53

   Заглавието е от достойната и навременна Позиция на Национална мрежа за децата по повод отнемането на децата на семейство Миленови от Благоевград поради крайна бедност. Ако прочетете двете статии във в. Струма - тази и тази, картинката съвсем ще ви се изясни. И все пак - семейство с две деца, в което всички се обичат, родителите се грижат за децата си, те посещават училище и винаги са се справяли чудесно с уроците. После колелото на живота се завърта, майката губи работата си, бащата се разболява, нямат право на социални помощи, защото нямат адресна регистрация в града и изпадат в крайна бедност, в която не е редно да живеят деца, наистина. Отговорът на Държавата е недостоен и издава нейната пълна безпомощност. Държавата бяга от отговорност като предпочита просто да отнеме децата от семейството и да ги въдвори в дом, отколкото да помогне да се справят с живота си по  законов начин...

 (More)

1 2 3 4  Next»

Stop