Геноцид срещу българските деца – какъв е резултатът след три седмици

 
Липсващи животоспасяващи лекарства за онкоболни деца

    

    Ок, минаха три седмици без да се откажем, но и без кой знае какъв реален резултат. 

    
А. Какво е направено от членовете на групата през изминалата трета седмица:


– Изпратено е ОТВОРЕНО ПИСМО до Президента, до Министър Председателя, до Министъра на Здравеопазването, до Директора на Дирекция “Национална лекарствена политика” на Министерство на Здравеопазването, до Директорите на регионалните болници с детски онко-хематологични отделения (в София, Пловдив и Варна), до Омбудсмана, до всички граждани и до медиите. 


Фейсбук групата достигна 13 500 участника и продължава да расте със скорост 3 чов/мин.

– беше получено Писмо от приемната на Министерски Съвет за постъпило запитване по сигнал на наш човек, с което разпореждат Министерството на Здравеопазването да извърши проверка и да оповести становище по въпроса с липсващите два медикамента. 


– Беше изпратено запитване на основание Закона за достъп до обществената информация до Изпълнителната агенция по лекарствата относно следните въпроси: 

  
1. Наличността в аптеките и болниците на България към дата 15.02.2010г на следните два лекарствени продукта: Пуринетол – Puri Nethol 50 mg таблетки; Кидролаза – Kidrolasa/ L-asparaginase 10 000 IU

  
2. Възможността за доставяне в аптеките и болниците на България към дата 15.02.2010г на следните два лекарствени продукта: Пуринетол – Puri Nethol 50 mg таблетки; Кидролаза – Kidrolasa/ L-asparaginase 10 000 IU

  
3. Кой е притежател на разрешение за употреба към дата 15.02.2010г
на следните два лекарствени продукта: Пуринетол – Puri Nethol 50 mg таблетки; Кидролаза – Kidrolasa/ L-asparaginase 10 000 IU

  
4. Последна дата на подновяване разрешението за употреба на следните два лекарствени продукта: Пуринетол – Puri Nethol 50 mg таблетки; Кидролаза – Kidrolasa/ L-asparaginase 10 000 IU


– Беше изпратено напомнящо съобщение до м-р Нанев, д-р Платиканова, която отговаря за Лекарствената политика на министерството и на дирекция Връзки с обществеността (дирекцията под прикритие и със строго засекретена дейност). В него пак им пратих линка на групата, споменах скоростта на нарастване и апелирах за опресняване на информацията относно народното мнение за ефективността, професионализма и човечността на служителите и директорите в МЗ.

    
Б. Какво реално се случи:


– Отвореното писмо бе лаконично отразено от информационните агенции онлайн.


М-р Нанев е бил запитан по време на парламентарния контрол в петък (12.02.2010) от депутат относно липсващи лекарства против рак на гърдата и белия дроб. Добър ден и от нас, г-н министър.


– Определено се вдига шум и се повишава гласността по тези недопустими проблеми. Няколко ключови думи се повтарят при повечето изказвания в групата – геноцид, абсурд, грях, безумие…

    
В. Какво предстои да се случи през следващата седмица:


– Софийската част от екипа на Спаси, дари на… ще заведе ОТВОРЕНОТО ПИСМО на хартиен носител с входящ номер в Министерски Съвет, Министерство на здравеопазването и Парламента. Тогава нещата ще станат по-официални.


–  Софийската част от екипа на Спаси, дари на… ще уговори и проведе среща лично с м-р Нанев, специално с цел обсъждане проблемите на Отвореното писмо.


– Нашите приятели от АПОЗ вече имат насрочена среща с м-р Нанев, имаме уверенията на г-жа Жени Адърска, че също ще обсъди конкретно групата и нейните искания.


– През следващите две седмици ще проведем срещи с шефовете на детските онко-отделения  – проф. Бобев в София, доц. Калева във Варна и доц. Стоянова в Пловдив. Мда, и аз ще отида във Варна, заедно с член от екипа на Спаси, дари на… – нашите партньори за Писмото. 

    
След тези срещи и след срещите с министъра, ситуацията вече ще е много по-ясна за всички, особено за нас. Надявам се, че това е начина за разплитане на упорития възел и постигане на дългосрочни договорености по лекарствените въпроси. Ако не е достатъчно – продължаваме! 

 

Междувременно – не забравяйте – 

ПРОТЕСТ против замаскирания интерфейс: СРЯДА
17 ФЕВРУАРИ
(извън “обозначената зона” от 20 метра отстояние от Народното Събрание)
ПЛОЩАД НАРОДНО СЪБРАНИЕ
09:00 до 11:00 ч.

 

    
Е, хайде, прощавам ви, обичам ви и наздраве!:-))

 

    Ъпдейт след 15.02.2010:  ОТВОРЕНОТО ни писмо бе заведено под входящ N 92-00-59 от 12.02.2010 в Администрацията на Президентството.  В отговора, който получих, се нарежда на м-р Нанев спешно да изясни ситуацията с посочените лекарства. Спешно, спешно… колко да е спешно. Ще видим.

    Благодарение на приятелите от Спаси, дари на… ПИСМОТО бе подадено на хартиен носител и в Министерство на Здравеопазването, под входящ N 97-00-21 от 15.02.2010.

    Ситуацията с наредбите, на които се позовават за изпадането на лекарствата от Позитивния Лекарствен Списък, полека-лека се разплита. До степен да се доберем трудно до популярната Наредба N34 и да няма никакви следи от набедената Наредба N2. Да не си помислите, че са били на сайта на Министерството или нещо такова, мне. Освен клонящите към замръзване връзки с обществеността, чиновниците са забравили да осигурят  достъп и до административната база, с която така свободно боравят в интервюта. Забравили са също така да уведомят шефовете на детските онкоотделения по какъв начин, в какви срокове и с какви средства трябва вече да поръчват двата специфични медикамента. Безтегловност и анархия? Точно!

    И все пак, има индикации, че нещата се задвижват. Тази седмица в София ще се проведе семинар на детските онкохематолози, на който ще присъстват хора от МЗ и на който ще се обсъжда основно (надявам се) нашия въпрос. Звучи добре, но можем ли да им вярваме?

    Ъпдейт след 17.02.2010: До днес все още нямаме отговор на нито едно официално писмо или запитване. Първият срок, определен със закон в такива случаи, е 24-ти февруари /защото първото заведено писмо е от 10.02.2010, а срокът за отговор, според НАРЕДБА № 246 от 13.09.2006 г., обн., ДВ, бр. 78 от 26.09.2006 г. , е макс 14 дни/. Чакаме. 

    В групата /която достигна 17 650 участника/ изпратихме писмо до обичайните заподозрени – премиер, министър на МЗ, шеф на лекарствената дирекция, шеф на парламентарна здравна комисия  – с настояване да се промени порочната и корупционна практика да се организират търгове за доставки на лекарства. Според статията в сайта на ЦЗПЗ на Теодора Захариева, “хиляди болни са принудени да прекъсват лечението си, заради нередовните доставки от МЗ. В резултат, дори и малкото отпуснати пари за лекарства отиват на вятъра, защото нарушените схеми на лечение го правят неефективно и безполезно. Освен, че така се създават предпоставки за корупция, могат да се посочат и множество примери в предишните години, когато поради нарушени процедури и обжалвания не се стигаше до договори и доставка в продължение на повече от половин година-време в което болните бяха оставяни на произвола на съдбата.” Пак според същата статия “Теодора Захариева от ЦЗПЗ съобщи, че е успяла да убеди премиера Борисов в необходимостта НЗОК да поеме плащането на лекарствата, включени в Наредба 34. Борисов е разпоредил на министрите на финансите и здравеопазването и на Председателя на здравната комисия в парламента в три седмичен срок да извършат промяната.” Е, ние им писахме, за да им напомним, че трите седмици отдавна са изминали, станали са почти три месеца.

    Но дори и това не е най-големият проблем пред скромната ни кауза. Основният проблем е, че МЗ се отървава от тези лекарства, като ги маха от безплатните в ПЛС по Наредба 34 и ги прехвърля на произвола на дарителите според Наредба 2. Значи ние първо трябва да се преборим  шефовете да ги върнат към безплатните /където им е мястото по Конституция, ред други закони, харти и т.н./, и чак след това да премахнат търгашеството по осигуряване на безплатните, за да не се бавят с, често фатални, месеци.

    Колкото повече навлизаме в този случай, толкова по-страшно става! На този фон откровено лъжливите твърдения на м-р Нанев, че Пуринетол не се произвежда и на чиновничката от МЗ, че нямат формирана в БГ цена, са неща, с които сме свикнали и едва ли не сме склонни да преглътнем. Е, не! Няма. Няма да търпим повече бюрократични бездушни безумия!

    Положителен отзвук идва от независимите /надявам се!/ служители на Омбудсмана. Има индикации, че от тях ще дойде предложение за Кръгла маса по проблема. Ха, дано!

    Пишете, следете, търсете си правата. За да оставим Държава на децата…