Геноцид срещу българските деца – какъв е резултатът след пет седмици

 
Липсващите лекарства за онкоболните деца

    
Направо не знам как да започна. Резултат има, но е основно от наша страна. След пет седмици продължаваме да обсипваме институциите – като съвсем не се ограничаваме само тези, свързани със здравепогазването*, напротив – с писма, запитвания, жалби и законно искане на информация по въпроса. 

    
Нищо. Освен онзи далечен плах опит за връзка от страна на PR експерта на МЗ – Христина Лачева и нелюбезното писмо от шефа на Лекарствена политика д-р Платиканова, с цел да отклони вниманието ни от скромната си персона, друг отговор просто няма.

    
Това – поне според мен – е пример за неработеща държава. Добро утро, ще кажете вие. Такова е. Донякъде е очаквано, но не и след пет седмици, честно. Аз просто нямам думи. Наистина ми се изпарява всяко желание да изпълнявам своята част от договорката гражданин – държава. Наистина. 

    
Ок, какво направихме през тази седмица. Аз лично писах обстоятелствени писма с приложени всички линкове на:


Иван Бедров – с молба да се заеме с каузата и разследването й до края;


– Валя Ахчиева  – с молба да си продължи каузата и да потърси отговорност на чиновничките, които в нейното предаване обещаха в ефир бързо положително развитие на проблема с липсващите лекарства. Точните думи на зам.м-р Власковска бяха: “Основната ни грижа е грижата за пациента и ви казвам, уверявам ви, че правим максималното. Ще се търсят механизми, почти сме в преговори с ИАЛ. Това са неща, които ги обсъждаме много широко”. WTF?! Седем седмици след предаването си, Валя Ахчиева е длъжна да ги попита докъде са стигнали със стесняването на широките обсъждания. Децата ги чакат. 


– Маргарита Михнева и предаването й  “Неудобните” по Канал 3 – ей тук имаме надежда, дано я оправдае;

    Писах писмо на Омбудсмана във връзка с жалбата ми, заведена под вх. № 228 от 01.02.2010 г. – точно преди месец. По едно време се чу за Кръгла маса, която щяла да бъде организирана от него по този проблем. Е, вече не се чува. Искам да знам защо.

    Писах на тази така мила, усмихната и позитивна чиновничка Власковска, заместник министър по здравепогазване*. Моля, вижте пълния текст на писмото до нея във ФБ групата, където го качих за копиране. Да, определено я заплашвам с оставка. Определено ще я поискаме, ако продължава да действа в толкова широки граници, че да губи фокуса. Нали?

    Така. Запазих за накрая може би най-важния резултат досега. БТВ проявиха интерес и миналата седмица Миролюба Бенатова е взела интервю от Люба Канелова и Иванка Ишева в Пловдив, снимали са в отделението, както и са говорили с други майки на деца, лекуващи се там от левкемия. Най-после, макар и доста закъсняла реакция. Дори по време на интервюто не са знаели пълните параметри на проблема. Лично аз им бях писала няколко пъти, други участници в каузата – също. Много се надявам, че няма да се уплашат и те, както техни пишещи колеги и няма да се отчетат само с един кратичък репортаж. Очаквайте го тази седмица в централните БТВ новини. 

    Е,  сякаш това е. Незадоволително за толкова време, особено като помислим за децата и семействата им, които биват посрещани в болницата с думите – не знаем дали ще има лекарство. Но – все пак – макар и бавен, резултат има.

 

Честита баба Марта:)

 

 * Наистина ли ме питате защо го наричам здравепогазване?