Ще изгрее ли Слънчице извън Бусманци?

Кауза до каузата, майно льо…

Не, съжалявам, не е за животни, пак е за …хора, пфу! И то хора, почти толкова безпомощни и нуждаещи се от зряло и човешко отношение, колкото децата. Чужденците в България, попаднали поради една или друга причина в Дома за чужденци (за по-кратко ‘концлагера’)  “Бусманци”. Чужденците, които са точно като мен и теб, само дето по някаква причина са се оказали оплетени в съвременните бюрократично-институционални паяжини с претенции за някакви граждански права и свободи. Е, след като мернах при Светла Енчева тази история, вече не можех да продължа по-нататък в Блогосферата, както друг път, с намерението да задълбая, когато имам повече време и сили и за това. Вече не.

Темата за бежанците и техните проблеми в България е нова за мен, но като съдя по това как Държавата се отнася към собствените си (и невръстни) гражани, мога с голяма точност да прогнозирам как се отнася към чуждите. Недопустимо за времето днес, а и за мястото тук, (уж) в Европа!

Накратко историята на Давид и Аревик: семейството на момчето идва да живее в България, когато той е на 6г. Всички останали са легални, само той – не. Заради военната служба, която трябва да отбие в Армения. Той сега е на 24г, а от 4-5 поддържа виртуална връзка с едно арменско момиче – Аревик. Най-после решават тя да дойде тук, при него, получава законна виза и така се виждат на живо за първи път! След като изтича срокът на визата й, тя подава молба за хуманитарен статут. И, докато чака отговор, по силата на изрична законова разпоредба, има забрана да бъде депортирана обратно в Армения. Въпреки това, и въпреки факта, че семейството на Давид й осигурява издръжка и адрес на пребиваване, а бащата на Давид е подписал нотариална гаранция за неин гарант, спрямо Аревик е наложена най-тежката  възможна мярка – затваряне в Бусманци! Където – на всичкото отгоре – установява, че е бременна. Когато – логично – започва да не се чувства добре, повръща и дори два пъти изпада в безсъзнание. Тогава и само тогава са я водили на лекар. Скандал!

Колкото и да се запознавам с подробностите в радиопредаване тук, колкото и да подписвам петицията тук, колкото и да чета мнения на майки тук, осъзнавам, че трябва още по-голяма гласност, още по-голямо обединяване срещу този кошмар и още по-голям граждански натиск над отговорните институции. Жюстин Томс казва, че Аревик значи Слънчице.  Нека помогнем на Слънчицето да изгрее извън Бусманци!

А ето това е врагът на България – арменското момиче Аревик, в момента затворено само в чужда страна, без връзка със семейството си в Армения, бременно и казало новината на любимия си по телефона.  

 

.

 * Показвам снимката с нейното и на адвокат Валерия Иларева съгласие.

 

Аревик Шмавонян: “Мислех си, че в България има повече демокрация, но не виждам това”. Април, 2010

Ха-ха, ахх…