КМП # 29 – Интерактивна археологическа изложба за деца

 

  Поканиха ни на откриването на интересно събитие – археологическа изложба за деца, пригодена за пипане, ровене, копане, рисуване и гледане. Въобще всичко, което на обикновените изложби не се разрешава. /Охааа, а аз как рових!…:)/ Чувала съм за такъв музей, но огромен, четириетажен и съвсем истински – Техническия музей във Виена. Знам за подобна стая за игра в България – в Регионалния исторически музей в Благоевград – браво! А сега разбрах, че и във варненския археологически музей имало оборудвана такава детска стая, хм, интересно. Ще трябва да я потърсим.

  А това за нашата стая го разбрах от чичкото от варненския музей, който говори в началото на децата, докато те рисуваха или откровено блееха, а накрая някои не издържаха целите 5 минути седене и … станаха. 

 

 
 
Бяхме от първите най-нетърпеливи да влезем в загражденията на самата изложба и веднага налазихме пясъчника, откъдето бързо се показа и първата находка!
 
 
 
Скоро пясъчника се пренасели и се опасявам, че никой не обръщаше внимание на страхотните опознавателни надписи и интересни снимки от истински археологически операции по стените.
 
 
Имаше любезни какички, които канализираха неустоимия археологически порив и насочваха децата към местата за рисуване със завързан маркер, към подреждането на магнитни пъзели на делви и съдове, към гледането на тематични филми,течащи по екран на стената и към пипането на находки в закачени витрини с дупки за опипване, но не и за вадене – точно като за маймунчета:))…
 
 
Послушахме на слушалки какво мисли баба Мария за иманярите:
 
 
И накрая погледахме филмче как се наслояват пластовете и колко неща могат да се открият, ако човек потърси:
 
 
Тъй като (нормално за откриване) имаше камери, много снимки и общо взето анархия, сме решени да отидем пак, заедно с племенника ми и наши гости. За щастие изложбата ще си бъде там (Гранд Мол Варна, последен етаж) още цял месец, до 20 юни. Вървете и вие, заслужава си! 
 
 
 
И не забравяйте – всеки от нас може да помогне за съхраняване на културното ни наследство!
 
 
 
 
ПП. Добри новини! Изложбата отива в Стара Загора (Park Mall, 23 юни-23 юли), ура, ура!:)