Първи юни – къде? – в детския отдел на библиотеката, разбира се…

  

  Добра новина – библиотеката за деца определено се възражда! И не, не е само заради ангели-доброволци като Ели Чудото, не е само заради готините родители и възпитатели, не е само заради сърдечните и отзивчиви библиотечни служители. Всички те имат своята огромна роля, но не само. Според мен в основата на процеса са … дръжте се сега… книжките и удоволствието от четенето. Мда.

  
Затова повече от логично беше да отидем точно днес в библиотеката. Елочка Приказчуна отново бе във вихъра си, с авторски спектакъл по приказките на Соня Иванова и Валентин Андонов “Приказки за малки и големи от Вал и Соня сътворени”, страхотни картонени кукли, музика, много закачки с децата и – разбира се – конкурс за рисунки.Там бяха дори авторите, поздравления! 

 

 
 
Оптимизмът ми се дължи на факта, че лично проследявам увеличаващия се интерес у децата към библиотеката, книжките и въобще събитията за тях извън мол-културата. Миналото лято бяхме редовни участници в инициативата “Ваканция в библиотеката”, когато всички деца бяха не повече от 10 на ден. Днес се опитаха да ни върнат още на входа с извинението, че няма да можем да влезем, въздухът свърши скоро, а една служителка на библиотеката ми се оплака, че има много инициативи и желаещи за участие, но няма място, средства и въобще това съвсем не е от приоритетите на Община Варна. А би трябвало, а?  Така че да няма клекнали и по земята деца.
 
 
 
В тази връзка уважаваната от мен Марфа попита как библиотеките могат да станат по-атрактивни? Един от начините е така – с домакинство на различни и интересни събития, с пространства за изкуство, култура и интелигентни забавления за деца, ето така:)
 
 
 
Честит празник, мили деца!
 
 
Още в контекста:
* Дарителска инициатива за обогатяване на детските библиотеки – тук
* Подарете книга (на децата от домовете) – тук
* Празнично прессъобщение на БХК за липсата на резултати при разследванията в домовете – тук