Не може държавата да взима децата на бедните родители!

   Заглавието е от достойната и навременна Позиция на Национална мрежа за децата по повод отнемането на децата на семейство Миленови от Благоевград поради крайна бедност. Ако прочетете двете статии във в. Струма – тази и тази, картинката съвсем ще ви се изясни. И все пак – семейство с две деца, в което всички се обичат, родителите се грижат за децата си, те посещават училище и винаги са се справяли чудесно с уроците. После колелото на живота се завърта, майката губи работата си, бащата се разболява, нямат право на социални помощи, защото нямат адресна регистрация в града и изпадат в крайна бедност, в която не е редно да живеят деца, наистина. Отговорът на Държавата е недостоен и издава нейната пълна безпомощност. Държавата бяга от отговорност като предпочита просто да отнеме децата от семейството и да ги въдвори в дом, отколкото да помогне да се справят с живота си по  законов начин…

   Няма смисъл да навлизаме в сравнения. Но през 2012та година ние говорим за закриване на домове, за установяване на децата изцяло в приемни семейства или в къщи от семеен тип, обсъждаме проекто-закон за детето, в който се очаква положението да стане още по-съвременно… и един такъв случай е достатъчен, за да проличи, че Държавата все още не е, тя продължава да “не е дорасла” за достойно, човешко отношение към своите деца. И докога така?!

   Разбира се, от Националната мрежа за децата са се заели със случая пред всички отговорни институции. Дано те – отговорните – поемат нелеката задача да постъпят както е редно и справедливо!


ПП. Тук предвиждах да пиша и начин за реална помощ за семейството, но засега не мога да посоча такъв. Надявам се този пост да има развитие скоро.