Blog Action Day 2013 – Човешки права (Human Rights)


Днес е Ден на действие на блогърите от цял свят – идеята е в един ден много хора по света да пишат по една и съща важна, общочовешка тема. Целта е да се насочи вниманието, обществената енергия и действие върху тази важна тема. Инициативата е от 2007-ма година, аз лично се включвам в нея от 2009-та.

Тази година темата на #BAD13 са… човешките права. Правата на хората. Онези първични, базови права на живот, свобода, дом, право на мнение. Базови и първични, но не всички ги имат, нали? В тези „космически” две хилядни години много хора по света все още нямат тези права. Раждат се и имат основно задължения и ограничения, дължащи се на пола, страната или на религията им… Какво за правата? Нищо, правата са на страната на другия – силния, големия, богатия.

Няма как да не направя връзка с актуалната тема за сирийските бежанци в България. Много били и щели да стават повече. Мръсни били и не искали нашите дрехи. Агресивни били, но и мързеливи. Алчни. Неблагодарни. С огромна месечна издръжка от държавата, за каквато си мечтаят много български семейства.

Достатъчно!

Това отношение на масата българи до голяма степен е подклаждано от определени ‘успели’ медии. Но да му се поддаваш е грозно, незряло, нехуманно и в пълно противоречие с настоящите одухотворени времена.

Има един универсален духовен постулат: „Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб”. Леко видоизменен, той гласи: „Не мисли за другите това, което не искаш да мислят за теб.” Както бихме искали да се спазват нашите човешки права, така и ние би следвало да спазваме тези на другите. Защото никой не може да каже утре къде ще се намира, какво ще го сполети и в каква немислима до преди ситуация ще се окаже.

/Много добри текстове, вписващи се в днешната тема за човешките права, можете да прочетете в следващите връзки – първа, втора, трета и четвърта/


alt

Рисунка: Маги на 5г


Да бъдем извисени в мислите и делата си, да бъдем човечни и достойни. Защото всеки иска това за себе си и за децата си.


И накрая, за да не изневерявам съвсем на стила си, поздрав с този цитат:

Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив!

                                                                               ВолтерДосега съм писала:

Blog Action Day 2009 – Климатични промени (Climat Change)

Blog Action Day 2010 – Вода (Water)

Blog action day 2011 – Храна (Food)

Blog Action Day 2012 – Силата на Ние (Power of We)