Георги Хаджитинев от Варна – достойнство и честност до край

Напусна ни бай Георги – Георги Хаджитинев – емблематичен и непримирим варненец, достоен наследник на рода на Г. С. Раковски, буден и активен до последно!

За първи път забелязах бай Георги по време на Големите протести във Варна и страната през 2013-та година. Довели до много промени и сътресения – смяна на дългогодишния кмет на Варна Кирил Йорданов, обявяване на Ден на национален траур в чест на Пламен Горанов, дори оставка на действащото тогава правителство…

Бай Георги, както му викаха всички, стоеше ненатрапчиво някъде встрани, но винаги с големия си плакат против Групировката, омотала града и дори страната ни в отровната си паяжина. И винаги с българското знаме. Винаги там, всеки ден. Все пак, без да иска, се прочу по време на тези протести. Защото млади агресивни мъже започнаха да му късат плаката, както си върви. Редовно, почти всеки ден му го разкъсваха и унищожаваха, а той се появяваше на следващия ден с нов плакат. Стигна се дотам да вървим около него и да го пазим – него и плаката му, който толкова биеше на очи и явно толкова дразнеше.


alt

Бай Георги и аз. 17.03.2013

Големите протести във Варна


Протестите минаха, бай Георги оцеля, оцеля и плаката му. Оцеляха и несломимия му стремеж към справедливост, смелост и честност. Той не се затвори у дома, а продължи да полага усилия във важни според него каузи и то – напълно граждански такива. Заедно с плаката си с добавени главни политически лица, изобразени със запушени усти, под благосклонния и усмихнат поглед на членове на ТИМ.


alt

27.04.2016, Варна

Три години по-късно с бай Георги отново протестираме, отново срещу същата групировка и отново със същия резултат. Или?…


Най-вече беше активен по отношение на събиране на подписите, нужни за иницииране на Референдум за Морската градина на Варна. Както знаете, тя е „ябълката на раздора” между граждани и управници (странно защо, след като на теория малцината управници са назначавани и ръководени от мнозинството граждани). Най-общо казано, Община Варна в продължение на години не предприема нужните решителни действия за справяне с конкретни проблеми в Морската ни градина като установяване и поддържане пълния размер на парка (който по ОУП е до местността Евксиноград), движещите се по алеите автомобили, продължаващите строежи, неуредиците с частната собственост в обществен градски парк и т.н. За спирането на всичко това гражданите настояваме от години и от години няма решение. Бай Георги спомогна изключително много за събирането на нужните подписи, сега е ред на Общинския съвет да гласува и проведе Референдума, както е по закон. Неправомерното забавяне (потвърдено и от съда) е повече от три години, което за бай Георги, за съжаление, се оказа фатално.


alt

Тук слагам и този колаж, който направих с Грамадите на Варна, унищожени и премахнати от… #КОЙ???


Затова пък ние, последователите му, още сме тук. За мен беше чест, че го познавах и че понякога бях редом до него. Той ще остане пример за безкористен общественик, смел гражданин и верен приятел. Ами ако всички бяхме такива?

Варна има още един светъл пример.

Вечна памет на личността и делото му! 


Милена Пехливанова